Heippa! Aivan mahtavaa, että löysit tähän blogiin

Heti aluksi vinkkaan, että kyseessä on alusta loppuun käyttöhenkinen ”areena”, joka toimii omien koirakokemusteni – ja ennen kaikkea mielipiteideni – vapaana temmellyskenttänä. Jos et minua vielä tunne, kerron taustoistani, ja kuka olen, toisaalla tässä blogissa. Tarinaa on aika paljon, mutta siltä ei voi välttyä tällä määrällä harrastusvuosikymmeniä.

Mietin blogin perustamista pitkään. En juurikaan kommentoi foorumeilla, ja omat FB-sivutkin tuli perustettua hupaisan syyn kautta. Mutta olen aina tykännyt kirjoittaa, ja mistäpä muustakaan, kuin käyttölinjaisista Saksanpaimenkoirista. PallipesNews oli aikanaan mahtava kanava päästä purkamaan ajatuksia, ja näin jälkeenkin päin vanhoja arkistoja ja News’ejä lukiessani muistan fiilikset noilta ajoilta. No, on kai vuodet tuoneet vähän malttia, mutta intohimo aiheeseen on edelleen tallella. Nyt suunnitelmissa pyörii jälleen jos jonkin näköistä kirjoittamisen aihetta.

Käyttölinjaisuus, niin kuin minä sen näen

Blogin sisällöstä ei kannata kenenkään negatiivisesti provosoitua, koska mielipiteet ovat omiani, ja niistä en ”eipäs-juupas” väittelyyn aio ryhtyä. Jos sen sijaan jaat samat kiinnostuksen kohteet, asiallinen ja rakentava keskustelu aiheista on tervetullutta, itse asiassa odotan sitä jo mielenkiinnolla. Ole rohkea, ja jätä mietteesi postausten kommenttikenttään. Tai jos juttelet mieluummin privana, niin täällä olen, sähköpostin päässä.

Kahvasta kiinni ja tolppana

Jos haluat pysyä ajan tasalla blogin postauksista ja extramateriaalista, laita viestiä sivupalstassa olevasta ”Viimeisimmät päivitykset” -linkistä, niin saat tiedon uusista tapahtumista. Yhteystietosi eivät leviä tämän blogin ulkopuolelle. Sivuilta löytyy myös GDPR -seloste, jos sellaista kaipailet.


Muistatko vielä PallipesNews-lehden?

Ensimmäisen Pallipes-lehden kansi

PallipesNews -lehti oli omanlaisensa pioneeri

PallipesNews lienee edelleenkin monelle tuttu julkaisu, vaikka sen ensimmäisestä numerosta onkin aikaa jo uskomattomat 24 vuotta, ja viimeisimmästä – nettilehdestä – siitäkin jo 17 vuotta. Painotuotteena PallipesNews ilmestyi viisi vuosikertaa, 4-5 numeroa vuosittain. Lehden päätoimittajana toimi Jari Iisakkala, koiranohjaaja, ja SPL-maalimies vm-91. Jarin jättäydyttyä harrastuksesta työkuvioihin, lehden tekeminen oli kuihtua siihen. News’lle oli kuitenkin vielä tehtävää, joten päätin jatkaa sen toimittamista verkossa. Näin syntyi lehden kaksi vuotta ilmestynyt nettiversio.

PallipesNews’in sisällöstä huolehti melko pieni, mutta vakituinen joukko käyttöhenkisiä aktiiviharrastajia, sekä satunnaisia vieraskynäilijöitä. Oma aihealueeni oli kirjoittaa käyttölinjoista, ominaisuuksista ja terveydestä. Propagandaksi sitä kai voisi kutsua, kun ottaa huomioon tuon ajan, jolloin edes käsitettä käyttölinjainen ei tunnettu. Saksanpaimenkoira haluttiin sinnikkäästi nähdä yhtenä rotuna, vaikka kahtiajako oli tapahtunut emämaassa Saksassa jo aikapäiviä sitten, ja suomessakin käyttölinjaiset tuontikoirat olivat riittävänä osoituksena rodun kahtiajakautumisesta.

Lehden ilmestymistä odotettiin innolla – ja inholla

Lehti aiheutti ilmestyessään melkoisen polemiikin, eikä ihme. Julkaisuissa tartuttiin ajankohtaisiin aiheisiin suorasukaisella otteella, järjestöjä, koiria, ja usein henkilöitäkään säästämättä. Vaikka aina ei ollutkaan tarkoitus provosoida, oli lehti juttuaiheineen melkoinen piikki monen johtokuntaan kuuluvan henkilön istumalihaksessa. Sen lisäksi, että rodun sisällä kuohui kahtiajakoasettelun vuoksi, elettiin myös maalimistoiminnassa intensiivistä ajanjaksoa – ”kortinpolttajaisaikaa”. Rotujärjestön jäsenten, maalimiesten ja virkaatekevien johtokuntalaisten yhteistyötä haluttiin tukea rotujärjestön edun nimissä. Taisteltiin oikeudesta järjestää omia rodunomaisia kokeita, ja päästä irti Töttöhattuliiton ikeestä. PallipesNews’in toimituskunta oli siis puhtaasti ja vilpittömästi käyttökoira-asialla edistämässä suojelun asemaa, sekä rodun ominaisuuksia kaikin käytettävissä olevin resurssein. Ja painetussa sanassa oli tässäkin tapauksessa voimaa.

”Kortinpolttajaiset” sp-leirillä 12.7. 1995

PallipesNews – lehden ideologia

Näillä sanoilla lehti esiteltiin lukijoilleen ensimmäisessä (ja muissakin) numeroissa:

-”PallipesNews on suojelukoiraurheilun ja käyttölinjaisten Saksanpaimenkoirien erikoislehti. Sen päätarkoituksena on toimia SPL-maalimiesten, maalimiesoppilaiden, suojelukoiraurheilijoiden ja käyttölinjaisten kasvattajien äänenkannattajana, informaatiolähteenä ja viihdykkeenä. Lehteä voivat toki lukea myös muut asiasta kiinnostuneet.

PallipesNews on riippumaton lehti, joskin julkaisupolitiikka on saksanpaimenkoiran käyttösuuntausta suosivaa. Näyttelypainotteisia artikkeleita tai kuvia lehti ei julkaise muutoin kuin erityistapauksissa. Lehdessä on muutoin täydellinen sanan ja ilmaisun vapaus, kuitenkin niin, että kenenkään ihmisen henkilökohtaista kunniaa ei loukata. Koirat ovat eri asia.

Lehti ei tavoittele taloudellista voittoa, vaan kaikki tilaus- ja mainosmaksut käytetään lehden valmistuskuluihin. Mikäli lehti tuottaa voittoa, käytetään ylimääräiset rahat lehden paperilaadun parantamiseen, tai johonkin saksanpaimenkoiran käyttöpuolta edistävään kohteeseen tai pyrkimykseen.

Kaikki lukijat voivat lähettää kirjoituksiaan ja kuvia lehteen vieressä oleviin toimituksen osoitteisiin. Kirjoitusten sisältöä ei muuteta ilman kirjoittajan suostumusta. Toimitukslla on kuitenkin oikeus olla julkaisematta lehden aihepiiriin sopimattomia artikkeleita.”


Ohessa PallipesNews’in loppusanat Jarin kirjoittamana lehden viimeisessä numerossa. Loppusanat1 ja Loppusanat2