Käyttökasvatuksen vuosikymmenet Suomessa

Tänä päivänä on todella helppo tutkia koirien taustoja ja tuloksia netissä, mutta kuinka nopeasti osaat kertoa, millaista on ollut käyttölinjainen kasvatus Suomessa? Ja mistä löytyvät luotettavat tiedot? Luulisi kaiken tiedon olevan meillä näin pienessä populaatiossa siististi yksissä kansissa, ja helposti otettavissa. Näin ei kuitenkaan taida olla?

Palaan vuoteen 1995

Jotta saisimme perspektiiviä siihen, mistä käyttöbuumin alkaessa suomessa lähdettiin liikkeelle, pitänee ottaa vielä esiin sen aikaiset jalostuskoirat. Koska uroksia on aina enemmän tarjolla, tarkastellaan ensin niitä. Ohessa koiria, jotka ovat olleet v.1995 jalostukseen tarjolla. Osaa näistä ehkä pidettiin käyttölinjaisina, osa oli sellaisia oikeasti. Luetelluista koirista voi tehdä linjatutkimusta ja tarkastella, miten kyseiset yksilät todellisuudessa jalostukseen ovat vaikuttaneet, ja onko niistä nähtävissä mitään tämän päivän koiramateriaalissa.

Yhteistä alla olevan listan koirille ovat mm. se, että jokaisella on IP3 -tulos suojelussa, sekä suoritettu jalostustarkastus.

Egon v.d. Schede (Drechsler v. Warnautal – Dora v.d. Schede)

Georgy v. Körbelbach (Arek v. Stoffelblick – Ria v. Körbelbach)

Brasko v. Karthago (Jasco v. Hülsbach – Afra v. Stoppenberger Land)

Gasko v. Karthago (Fello v. Karthago – Unka v. Karthago)

Amijas Diko (Amijas Amigo – Candriinan Annabella)

Bacteroides Rolex (Manto v. Overledingerland – Bacteroides Nasty)

Bacteroides Igar (Jeck Noricum – Bacteroides Aida)

Bacteroides Boss (Alex v. Bergmannshof – Assi v. Noricum)

Bacteroides Sepp (Sissinheimon Erasmus – Nicki v. Haus Geltinger)

Raymondan Natan (Kimm v. Werseufer – Raymondan Eroica)

Es’caten Pablo (Enno a.d. Nordrheinland – Raymondan Elegia)

SA Valpas (Gonrad – Reikon Ilke)


Miltä kotimainen uroslista näyttää vuonna 2019?

Tällä hetkellä uroslista näyttää rekisteröityjen pentueiden perusteella tältä. Mukana urokset, joilla yhteensä vähintään kuusi pentuetta. Eroa yllä olevaan listaan mm. se, että vain neljällä uroksella on suojelukoetulos, yhdellä jalostustarkastus, ja kolmella ei lainkaan koetuloksia tai tarkastusta.

Lynxfelsen Arex (Yasko v. Haus Kasfeld – Olekta Grauenfeld)

Ex v.d. Kromme Ellebook (Opal Von Der Röderburg – Chick Van De Kromme Elleboog)

Iggy z Medvedej Doliny (Urri Z Kurimskeho Haje – Aida Z Medvedej Doliny)

Sejn Eqidius (Endy v. Karthago – Cara Eqidius)

Evergrey’s Eroi (Maises Degen – Evergrey’s Reija)

Evergrey’s Exor (Maises Degen – Evergrey’s Reija)

Evergrey’s Eroiz (Evergrey’s Eroi – Evergrey’s Uriina)

Millaista tulosta kotimainen käyttökasvatus on tuottanut?

Kun tutkailee jälkimmäistä listaa, on pakko todeta pieni pettymys. Vuosia näiden kahden listan väliin mahtuu riittävästi, joten tänä aikana olisi pitänyt saada aikaan enemmän kelvollista kotimaista jalostusmateriaalia. Suomi on pieni maa, ja koiramäärä sen mukainen, mutta aika laihalta näyttää tarjonta siitä huolimatta.

Lista ei kuitenkaan ole aivan niin synkkä kuin ensi ajattelulla tuntuu. Joitakin uroksia on valitettavasti poistunut vihreämmille treenikentille, ja osalla käytössä olevista ei tämän vuoden puolelle ole astutuksia. Koirien omistajat ja kasvattajat ovat jossain määrin nuukia tiedon jakamisen suhteen, varsinkin jos se ei ole 100% positiivista. Olisi kuitenkin hienoa saada kerättyä oikeaa, ja todenmukaista tietoa niin niistä onnistumisista, kuin mahalaskuistakin. Jos koet hyväksi jakaa tällaista tietoa, ole hyvä ja ota yhteyttä. Koostetaan yhdessä kotimaista tietokantaa, luotettavalla tavalla. Ihan kovin suuria toiveita en tälle ehdotukselle uskalla ladata, mutta toivon silti yllättyväni positiivisesti. Eli seuraamme tilannetta, ja katsomme, mitä tapahtuu.

Oletko jo katsonut näitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.