Indy Hanmark

Vein vuonna 2008 K-pentueesta (Jeff Eqidius x Zoyja Schwartenzwinger) kaksi narttua – Kookie ja Kwen – Slovakiaan Eqidius –kasvattaja Jan Sudimak’ille. Samaisesta pentueesta itselle jäivät uros- ja narttupennut Kwaz, Kxito ja Koshi. Myöhemmin ostin takaisin Kingon ja Korganin. Khan kilpaili SM-tasolla Tinttu Laineen ohjauksessa, ja Kwaz siirtyi vajaana vuotikkaana PV:n virkakoiraksi suorittaen sittemmin Alpo Karttusen ohjaamana IP2 koulutustunnuksen. Kyseinen pentue on ollut kaikin tavoin paras kasvattamani, ja tavallaan kohtalon ivaa on, että ainoa pentueesta jalostuskäytössä vaikuttanut koira on juurikin Slovakiaan viemäni narttu, Kookie Grauenfeld.

Kookie sijoittui pentuna ohjaajalle, joka oli jo pitkään tehnyt yhteistyötä Jan Sudimakin kanssa. Marek Hanusovsky työskenteli virkakoirien kanssa, ja harrasti itsekin pienimuotoista kasvatustoimintaa. Kookie oli  Eqidius-kennelin jalostusnarttu, ja sijoituksessa Hanusovsky’lla, mutta muutamien tekijöiden vaikutuksesta Jan Sudimak ei saanut narttua käyttöönsä, kuin ainoastaan yhden kerran. Kyseisestä kerrasta syntyi Eqidius K-pentue (Taro v. Burg Tiesberg – Kookie Grauenfeld).

Oma narttuni Koshi olisi ollut ominaisuuksiltaan täyden kympin jalostuskoira. Valitettavasti asiat eivät aina mene suunnitelmien, tai toiveiden mukaisesti, joten itselleni ei K-pentueesta jälkeläisiä koskaan syntynyt. Kookie on kuitenkin useamman hyvän pentueen emä, ja osoittanut erinomaiset ominaisuutensa jalostusnarttuna. K-pentueen vanhemmat puolestaan olivat niin periyttäjinä, kuin yksilöinäkin, omaa luokkaansa. Näistä lähtökohdista aloitin, kun mietin oman kasvatustyöni ”takaisinvetoa”, ja etsiessäni uutta koiramateriaalia.

Mistä on Indy Hanmark tehty?

Olen rummuttanut koirien taustojen tuntemista, ja yhdistelmien syvällisempää analysointia. Indy Hanmark on Kookien tyttären tytär, joten käytössäni on melko kattava paketti ”Jodin” emän taustoista. Galaxy Hanmark on Kookien ja Extreme Orek Aykmar’in yhdistelmästä. Aykmar –kasvattajaa olen seurannut Cyko Aykmarista lähtien, ja Extreme Orek’ia suunnilleen 4kk ikäisestä pennusta. Hanmark –kasvattajan tunnen henkilökohtaisesti, samoin hänen aikaisempia koiriaan, joten myös kasvattajan käyttöideologiasta on tullut muodostettua oma käsityksensä.

Galaxy Hanmark

G-Hanmark pentue on varsin onnistunut ja erittäin tasavahva. Galaxy on totinen suojelukoira, mutta äärettömän tasapainoinen, ja hyvä hermorakenteeltaan. Sillä on jo lupaava pentue, joten narttu on jo antanut viitteitä periyttämiskyvystään. Itseäni enemmän puhuttelee tosin Galaxyn sisko, Guzzi, joka on kuin Koshin –Eppin – kaksoisolento, väriä lukuun ottamatta. Guzzi jäi valitettavasti ensimmäisestä astutuksestaan tyhjäksi, joten varman päälle pelaten heitin toiveeni Galaxyn suuntaan.

Yhdistelmän taustoja

Jodi on yhdistelmästä Galaxy Hanmark – Apollo v. Schloss Solitude. Uros oli yksilönä minulle tuntematon, mutta luotin kasvattajan valintaan, ja lähdin tutkimaan sitä tarkemmin. Apollon emä Upsi on jo vanhaa käyttölinjaa, joten takaa melko läheltä löytyy vielä mielenkiintoisia ja ”alkuperäisiä” käyttökoiria, kuten urokset Wito v.d. Stadt Schmalkalden, Yoschy Döllenwiese, Troll bösen Nachbarschart, Fero Zeuterner Himmlereich, Harro Lechrainstadt, jne. Upsin emälinjasta löytyvät Busecker Schloss -koirat. Vaikka urosvalinnat ovat olleet omasta mielestäni hieman outoja, Upsi itse on jättänyt useammassa pentueessaan hyviä jälkeläisiä, kuten muutaman BSP- ja WUSV-osallistujan. Upsin emä on hyvästä sisarusparvesta, ja Upsilla on myös kelvollisia puolisisaruksia – itse se lienee pentueen ainut edustaja. Ainut lievästi itseäni häiritsevä tekijä Upsin taustalla ovat muutamat puolisisarusten kyynärnivelmerkinnät. Taustalla en näe kuitenkaan suoraa syytä tähän, ja kun tiedämme, miten ruokinta, liikunta, ja alustat vaikuttavat luuston kehitykseen, asetan nämä tiedot omiin mittasuhteisiinsa.

Apollo v. Schloß Solitude BSP

Apollon sisarusparvi miellytti jo pentulaatikossa – siis se, minkä verran voi päätellä näkemästään. Millaisiin käsiin koirat ovat päätyneet, se on toinen juttu, mutta ominaisuudet tuntuvat olevan kohdillaan, samoin terveys. Apollo on koirana varsin miellyttävän oloinen. Se osoittaa suojelussa vahvaa dominanssia, ja ”sydäntä”, sekä määrätietoista kiinnikäymistä. Koira on aktiivinen, työhaluinen, ja ohjattava ilman, että siitä näkyy minkäänlaista pehmeyttä, tai ohjaajan ”liehittelyä”.  Koira minun makuuni! Rakenteeltaan Apollo on erittäin urosleimainen ja kookas, mikä sinänsä on ok, koska se on kompakti, ja ohjaaja on saanut sen hyvään massaan. Muuten koon kasvaminen on mielestäni huono suunta käyttölinjaisilla Saksanpaimenkoiralla.

I-pentue

Entäpä sitten Jodi itse. Apollo x Galaxy -yhdistelmä onnistui todella hyvin. Pentueeseen syntyi yksi uros, ja neljä narttua. Kasvattaja oli pentueeseen erittäin tyytyväinen, pitäen sitä siihenastisista parhaimpanaan. Seurasin pentuja tiiviisti (videoiden välityksellä), ja pyysin Marekia valitsemaan narttupennun puolestani. Kolme nartuista oli täysin tasavahvoja yhden hieman poiketessa kolmikosta.

Indy

Marek päätyi pitämään kaksi nartuista itsellään, uros, sekä yksi narttu lähtivät harrastajille Slovakiassa, ja Jodi – Indy – lensi suomeen. Ensitapaaminen pennun kanssa oli ”rakkautta ensi silmäyksellä”. Jos joitain toiveita olin uskaltanut pennulle asettaa, se on täyttänyt tähän mennessä ne kaikki. Jodissa on olemukseltaan hyvin paljon sekä Eppiä – Koshi-tätiään – sekä myös isänsä vaikutteita: äärettömän työhaluinen, ohjattava, mutta samalla kova koira, jota vietissä ollessaan ei kolhut häiritse. Olen aloitellut koiralla suojelun osa-alueita, ja todennut sen olevan erittäin lahjakas niin jäljen, tottelevaisuuden, kuin suojelunkin suhteen. Nyt kun Jodi, sekä ainakin kaksi sen sisarta ovat myös luustoltaan kuvattu terveeksi, voin vain tyytyväisenä todeta pentuvalintani onnistuneen täydellisesti. Jodissa tulevat esiin sellaiset luonteen ominaisuudet, joita taustalla olevissa omissa koirissani (Jeff x Zoyja, Koshi) olen erityisesti arvostanut. Joten jos kasvatustyötä vielä jonakin päivänä jatkan, tässä nartussa on kaikki hyvän jalostusnartun elementit.

Oletko jo katsonut näitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.