Punkkipannasta myrkytys

Kevät on jo pitkällä, ja niin ovat kammottavat punkitkin. On siis pikaisen apteekkireissun aika. Punkki- ja hyönteiskarkotepannat ja -liuokset ovat todella jämerää tavaraa, onhan niiden tarkoitus tappaa punkit ja muut verenimijät. Tuoteselosteista käy selvästi ilmi, että ne ovat haitallisia mm. vesistöille, ja että koirillakin voi sivuvaikutuksia ilmetä. Joitakin tapauksia, joissa punkkipannalla olisi epäilty yhteys koiran kuolemaan, on myös kirjattu.

Sattuipa ihan omalle kohdalle

Omakohtainen tapaus on viime vuodelta. Ennen kuin olin keväällä ehtinyt pantoja hommata, napitti kahdella koiralla jo punkki otsassa. Hankin siitä paikasta punkkien häätöön nuoremmille liuokset, mutta vanhemmille ostin kuvanmukaiset punkkipannat. En halunnut aiheuttaa vanhemmille koirille niskaan laitettavista vahvoista liuoksista sivuvaikutusten riskiä. Ostamani pantojen tehokas käyttöikä oli puoli vuotta, ja hyvin ne tekivät tehtävänsä, sillä punkkiaineiden laiton jälkeen en löytänyt koirista ainuttakaan ötökkää. Puolen vuoden käyttöiän lähestyessä loppuaan tutkin pantoja ajatuksenani poistaa ne koirilta. Jostakin syystä työ jäi vaiheeseen, ja punkkipantojen poiston sijaan ne jäivät koirille vielä kaulaan.

Koiran punkkipanta
Punkkipanta

Olisi pitänyt…

Kului muutamia päiviä. Oli myöhäinen ilta, ja olin päästämässä koiria vielä iltapissalle. Makuulta noustessaan toinen vanhemmista nartuista säpsähteli ja vaappui holtittomasti. Vaikka sillä hetkellä en vielä tiennyt aiheuttajasta, ei jäänyt epäselväksi, että kyse oli hermostollisista oireista. Säikähdyksestä selvittyäni tajusin tunnustella koiran kaulaa. Punkkipanta puuttui, eikä sitä myöskään etsimällä löytynyt mistään. Päättelin siitä välittömästi koiran saaneen pannan pois kaulastaan, ja syöneen sen. Johtopäätökseen oli helppo tulla, sillä kyseinen koira on melkoinen imuri – sille kelpaavat matonkuteista lähtien kaikki suuhun sopiva. Yhtä kaikki, koiralla oli selvästi hermomyrkytyksen oireet.

Hurjan näköiset oireet

Vaikka käynti oli huteraa koikkelehtimista, koiran tajunta oli normaali. Se reagoi puheeseen, ja viedessäni sen ulos, se seurasi reippaasti mukanani, kulkien myös oma-aloitteisesti edestakaisin portaita. Koira oli muutenkin pirteä, vaikka se olikin selvästi hämmentynyt olotilastaan. Koska en tiennyt ajankohtaa, milloin panta oli syöty, kyseeseen ei tullut oksennuttaminen. Olin kuitenkin tallettanut punkkipannan tuoteselosteen. Luin vahvistuksen omalle diagnoosilleni epäillyistä myrkytysoireista. Tuoteselosteessa oli hyvin kuvatut oireet, jotka vastasivat näkemääni koiran käyttäytymistä. Selosteesta kävi ilmi myös se, että punkkipannan syömisestä johtuviin oireisiin ei ole vastalääkettä, tai hoitokeinoa. Oireiden kerrottiin kestävän vuorokauden, joten saatoin vain odottaa aamuun, arvioida tilanne uudelleen, ja odottaa oireiden loppumista. Onni onnettomuudessa oli se, että panta oli vanha, eikä juuri paketista otettu.

Lue ja säilytä pakkausseloste!

Vaikka tilanne oli äärimmäisen ikävä, ja huolestuttavakin, paniikki ei kuitenkaan iskenyt. Koira oli levollinen koko yön. Koira oireili edelleen aamulla, mutta koska pakkausohjeen neuvo oli antaa ajan kulua, päätin rauhoittua ja seurata tilannetta. Ja todellakin, melko nopeasti päivän kuluessa koiran tila lähtikin normalisoitumaan. Ennen iltaa, luvatun vuorokauden puitteissa, koiran liikeradat ja olemus olivat jo täysin normaalit. Punkkipannan popsimisesta ei näkynyt mitään merkkejä, ja koiralla oli jälleen kaikki kunnossa.

Ehdottomasti hyödyllinen

Nyt koirilla on jälleen uudet punkkilääkkeet, nuorilla liuokset, vanhemmilla pannat. Kun noudattaa punkkipantojen käyttöohjeita, pidän niitä koirille turvallisina. Tärkeää on valita panta koiran koon mukaan, ja asettaa se kaulaan ohjeen mukaisesti. Koiran kokoon nähden liian suuri punkkipanta voi aiheuttaa altistuksen, joten ylimääräinen mitta leikataan aina pois, jotta koira ei saa otettua pantaa suuhunsa.

Suosittelenkin lämpimästi näitä estolääkkeitä, itse asiassa ne ovat ihan ”must”, sillä niin iso uhka ja haitta punkit koirille ovat. Aivan absoluuttisia eivät estolääkkeetkään ole, sillä punkki voi ehtiä tartuttaa koiran ennen suojan vaikutuksen alkamista. Oireet voivat ilmetä vasta viikkoja, usein jopa kuukausia myöhemmin.

Lääkkeet koiran mukaan

Nuorelle koiralle laitan aina ensin pannan, jotta voin seurata mahdollisia sivuoireita. Jos (ja kun) koira on oireeton, saatan jonkin ajan kuluttua vaihtaa suoja-aineeksi liuoksen, koska harrastavan koiran kanssa se on kätevämpää. Pantaa käyttäviä, etenkin pitkäturkkisia koiria, kannattaa päivittäin tarkkailla, jotta voi seurailla pannan olevan tukevasti paikoillaan.

Jos punkkituotteiden käyttö askarruttaa, tai koiran terveydessä on pannan käytön kannalta erityistä huomioitavaa, on hyvä konsultoida eläinlääkäriä.

Oletko jo katsonut näitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.